Stewia - Stevia - Zioła-Leczą

Stewia - Stevia

Stewia (Stevia Rebaudiana)

Listek Stewi czy Stevia

Roślina rosnąca w górzystym obszarze Paragwaju i Brazylii. Znana, bardzo ceniona i wykorzystywana przez Indian Guarani jako doskonały nieuzależniający i zdrowy słodzik i do celów leczniczych.
Poznana i badana przez współczesny świat nauki, który stwierdził nadzwyczajne zalety tej rośliny i jednego z jej składników - (Steviozyd) - naturalny słodzik, który nadaje tej roślinie nadzwyczaj słodki smak. Szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym w Japonii, Korei, Paragwaju, również dobrze znana u naszych wschodnich sąsiadów na Ukrainie i Rosji.
Jest stabilna pod względem tolerancji na wysokie temperatury do 200 st.C
Roślina ta może zdecydowanie wpłynąć na nasz sposób żywienia. Stewia nie posiada żadnych kalorii.

Stewia słodsza od cukru?

Stewia jest rośliną wyjątkowo szczodrze obdarowaną przez naturę. Intensywny słodki smak (150 razy słodszy od rafinowanego cukru) zawdzięcza stewiozydom (glikozydy-dwuterepenowe), znajdującym się w liściach, również rebaaudiozydom i dulkozydom. Prócz tego zawiera białka, substancje tłuszczowe, bogaty asortyment cennych minerałów i mikroelementów takich, jak: wapń, potas, magnez, żelazo, chrom, mangan, selen, krzem, kobalt, cynk. W jej skład wchodzi również szereg witamin z grupy B, witamina C, beta-karoten itp. Zdaniem naukowców, posiada jeszcze kilkaset innych substancji biologicznie czynnych, których dotąd nie udało się zidentyfikować.

Prehistoryczne lekarstwo na współczesne choroby cywilizacyjne?

Powidzmy sobie wprost, że stewia jest prawdziwym niezastąpionym darem nie tylko dla cukrzyków, a dla wszystkich dotkniętych chorobami cywilizacyjnymi. W tym świetle kuriozalne wydaje się, że prawie nikt u nas nie zna tej rośliny, nikt jej nie reklamuje, jakby nikomu nie zależało na tym, żeby wieść o niej dotarła do społeczeństwa. A przecież żyjemy w czasach, kiedy informacja jest cennym towarem, zaś cukrzyca należy do najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych! Częstotliwość z jaką występuje, nabiera wymiaru epidemii. Dotyka nie tylko dorosłych, choruje na nią coraz więcej dzieci.

Stewia czy Stevia

Słodki lek?

Dzięki tym wszystkim składnikom znalazła bardzo szerokie zastosowanie terapeutyczne. Medycyna ludowa Indian z Paragwaju poleca ją szczególnie jako środek wzmacniający serce, układ krążenia, regulujący ciśnienie krwi. Stosuje się stewię w schorzeniach wątroby, bólach żołądka i nadkwasocie. Sprawdziła się również jako łagodny środek stymulujący układ nerwowy i naturalne ?antydepresivum?. Z pewnością herbatka z dziurawca osłodzona liśćmi stewii byłaby wspaniałym antidotum na szaroburą, zapłakaną jesień.


Zasobna w witaminę C, selen i cynk stewia wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym częstotliwość przeziębień i grypowych infekcji. Ma również zastosowanie w medycynie dentystycznej. Być może wyda się to paradoksem, ale właśnie bardzo słodka stewia okazała się skutecznym środkiem w leczeniu paradontozy i próchnicy zębów. Zaś regularne płukanie jamy ustnej naparem z jej liści zapobiega tworzeniu się kamienia i osadu na zębach. Dzięki silnym właściwościom antybakteryjnym sprawdza się też doskonale w leczeniu oparzeń, skaleczeń i trudno gojących się ran. Od dawna zalecana jest do pielęgnacji skóry.

Analiza chemiczna i właściwości zawartości Stevi: